Wanneer is een domeinnaam inbreuk op een handelsnaam?

Wanneer is een domeinnaam inbreuk op een handelsnaam?

9 januari 2012, 8:15 | Domeinnamen, Merken
Regelmatig krijg ik vragen als de volgende:
Ik heb een leuke domeinnaam geregistreerd waar ik producten/diensten/informatie/affiliatelinks aanbied. Nu ben ik onlangs aangesproken door een ander bedrijf dat zegt dat die domeinnaam inbreuk op zijn handelsnaam maakt. Kan dat kloppen? Moet ik nu de domeinnaam afgeven of zijn er nog mogelijkheden?
De naam van een bedrijf is beschermd als handelsnaam. Concurrenten mogen dan niet dezelfde naam gebruiken, of een naam die verwarringwekkend veel lijkt op de handelsnaam. Zo mag je geen boekhandel onder de naam “Bol.nl” gebruiken, omdat dat te veel lijkt op de bekende internetboekhandel Bol.com. Ook Wereldbol en Boekenbol mogen niet; Het Boekenbolletje vind ik een twijfelgeval.
Een domeinnaam is echter niet per se een handelsnaam. Het kan wel - wederom Bol.com - maar het hoeft niet. Zo is de handelsnaam van deze blog “Internetrecht door Arnoud Engelfriet” want dat is de titel die je overal terugvindt. De domeinnaam blog.iusmentis.com gebruik ik zelf eigenlijk niet als naam van de blog, alleen als adres. En het adres van een bedrijf is niet zijn handelsnaam.
Zo was het gebruik van “amsterdam-thuisbezorgd.nl” door concurrent Just-Eat géén handelsnaaminbreuk, omdat er geen zakelijke dienstverlening plaatsvond op die site. Men werd slechts doorgestuurd naar Just-Eat.nl na 10 seconden lang een reclameboodschap getoond te krijgen.
Zou je een site hebben die in niets lijkt op de concurrent én die onder een eigen naam opereert, dan zouden er geen handelsnaamrechtelijke problemen moeten kunnen ontstaan. En daar gaat het toch vaak fout, want mensen bouwen zulke sites vanaf sjablonen, en die nemen de domeinnaam als sitenaam (”Welkom bij domeinnaam.nl“). En dát maakt de domeinnaam tot handelsnaam.
Een merkwaardige kronkel bij domeinnamen is wel dat er soms tóch gesproken wordt van “inbreuk”, omdat de domeinnaamhouder aanhaakt bij de bekendheid van de domeinnaam en zo verwarring zaait en profiteert van die domeinnaam. Volgens mij is dat juridisch volstrekt onjuist: die termen komen uit het merkenrecht en een handelsnaam is geen merk. Maar rechters passen die regels gewoon toe, ik vermoed omdat “inbreuk op domeinnaam” heel ernstig klinkt.

Uit: Internetrecht door Arnoud Engelfriet.

1 opmerking:

  1. ach het schijnt in Nederland allemaal te mogen zowel reclame maken onder de naam meidumwillem door iedereen voorbeeld spitit4u.nl maakt bij google reclame met medium willem en je komt uit bij spirit waar ik niet werkt . ander iets de namen www.mediumwillem.nl com be eu zijn mijn wat doe een ander bedrijf en daar speelt nog veel meer bij het afromen vanmijn gesprekken in het verleden het door consulenten laten zeggen je moet naar die nummers bellen niet naar de nummers van mediumwillem. maak kijk eens op mediumwillem.nl en daarna op mediumwillem.net mijn zaak is ingeschreven bij kvk onder mediumwillem de net staat onder microbell dat een onderdeel is van pay123

    mijn vraag hoe krijg ik deze grote wirwar in rechten hersteld

    BeantwoordenVerwijderen